Ksiażka: Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi
Ksiażka: Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi

Dlaczego tyjemy? Lekarz diabetolog odpowiada
Porada lekarza diabetologa (cukrzyca)
Zapraszam do „Pytanie na śniadanie” – film otworzy się w nowej karcie
[Filmik] Moja kolejna wizyta w Pytanie na śniadanie
Zerknijcie na filmik, który wyjaśnia zawiłości niekontrolowanego przybierania na wadze. Poznajcie 5 najpowszechniejszych problemów zdrowotnych, które zwykle powodują przyrost masy ciała.
Inne wypowiedzi lekarza diabetologa w programach telewizyjnych
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia –
dr Anna Jeznach-Steinhagen – diabetolog, Warszawa
Krzywa cukrowa – co musisz wiedzieć o badaniu i jak się do niego przygotować
Porada lekarza diabetologa (cukrzyca)
[Filmik] Krzywa cukrowa – co musisz wiedzieć o badaniu i jak się do niego przygotować? Ponownie byłam gościem w Pytanie na śniadanie i wyjaśniłam tajniki badania
Zerknijcie na filmik.
Zapraszam do „Pytanie na śniadanie” – film otworzy się w nowej karcie
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/52746219/krzywa-cukrowa-co-musisz-wiedziec-o-badaniu-i-jak-sie-do-niego-przygotowac
Inne wypowiedzi lekarza diabetologa w programach telewizyjnych
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia –
dr Anna Jeznach-Steinhagen – diabetolog, Warszawa
Wywiad o cukrzycy ciążowej
E-konsultacje w Poradni Cukrzycowej
Drodzy pacjenci!
Wielu z was potrzebuje kontynuacji lub zmiany leczenia, a niejednokrotnie jego rozpoczecia. Nie zostawiamy Was jako Poradnia Cukrzycowa samym sobie. Ruszają e-konsultacje, wizyty telefoniczne, mailowe, e-recepty.
Nadal jednak pacjenci wymagający pilnej, osobistej konsultacji będą przyjmowani. Wprowadzamy wszystkie środki ostrożnosci i wymagamy spełnienia warunków zdrowotnych (brak aktywnej infekcji, przebywanie na kwarantannie, powrót z zagranicy)
Osoby powracający z zagranicy szczególnie zachęcamy do korzystania z e-konsultacji.
Zapewniamy ciągłość leczenia cukrzycy bez wychodzenia z domu!
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia –
dr Anna Jeznach-Steinhagen – diabetolog, Warszawa
Ważny komunikat!
W trosce o bezpieczeństwo pacjentów, a także ze względu na zagrożenie epidemiologiczne, osoby z infekcją dróg oddechowych proszone są o przełożenie planowych konsultacji na termin późniejszy, do czasu ustąpienia infekcji.
W przypadku wizyt kontrolnych, w uzasadnionych przypadkach istnieje możliwość odbycia konsultacji drogą teleinformatyczną lub uzyskania recepty w ramach kontynuacji leczenia.
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia –
dr Anna Jeznach-Steinhagen – diabetolog, Warszawa
Leki na cukrzycę zanieczyszczone
Od wczoraj wiadomo, że zażywana przez niemal dwa mln Polaków chorych na cukrzycę metformina może mieć w sobie silnie trujący związek chemiczny między innymi podawany szczurom w celu wywołania u nich chorób nowotworowych.
O godzinie 12.00 minister zdrowia wydał oświadczenie, że tylko niektóre partie metforminy są zanieczyszczone i nie żeby nie odstawiać leku, tylko poczekać do czasu wyjasnienia sprawy.
Od siebie dodam, ze u tych osób, którzy biora metformine z powodu stanów przedcukrzycowych zalecam odstawienie metforminy i zdbanie o zdrowa dietę i ruch oraz pomiar cukru. W cią gu kilku dni sytuacja powinna zostac wyjaśniona.
W razie wysokich cukrów prosze o kontakt.
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia –
dr Anna Jeznach-Steinhagen – diabetolog, Warszawa
NAFLD- niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
NAFLD- niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
może prowadzić do włóknienia wątroby, czyli przerastania narządu włóknami kolagenu (NASH), kolejnym etapem choorby może być wówczas marskość wątroby lub powstawania raka wątrobowokomórkowego (HCC). Szacuje się, że 655 pacjentów z cukrzycą typu 2 ma stłuszczenie wątroby, z czego 155może mieć zaawansowane włóknienie.
Najważniejszymi elementami są:
1. Postawienie rozpoznania,
2. Rozpoczęcie leczenia farmakologicznego
3. Zmiana stylu życia głownie diety,
4. Monitorowanie pacjenta
Ad1. Postawienie rozpoznania. Stłuszczenie wątroby często jest rozpoznawane w trakcie badania USG jamy brzusznej. Widzimy wtedy często powiększoną wątrobę, ale niekoniecznie, z obniżoną echogenicznością, niekiedy z widocznymi ogniskami zlokalizowanego stłuszczenia. Schorzenie to dotyczy, jak sama nazwa wskazuje, osób nienadużywających alkoholu.
Pacjent powinien wykonać wówczas badania laboratoryjne, a w tym: próby wątrobowe (ALT, AST, GGTP), bilirubinę, morfologię krwi, glukozę, lipidogram, badania wykluczające obecność wirusów hepatotropowych głównie HCV, HBV tj. anty HCV i Hbs Ag
Kolejnym krokiem jest ocena stopnia włóknienia. Złotym standardem jest niewątpliwie biopsja wątroby, ale to jest badanie inwazyjne. Można wykonać fibroskan wątroby i uzykać informację o stopniu stłuszczenia oraz o stopniu zwłóknienia narządu.
Przesiewowym testem oceniającym włóknienie wątroby u osób z cechami stłuszczenia jest wskaźnik FIB-4.
W celu oceny włóknienia potrzebujemy wyniki badań krwi: AST, ALT, płytki krwi (w morfologii PLT), oraz wiek pacjenta. Polecam użycie kalkulatora oceny włóknienia FIB-4 na stronie Kalkulator FIB-4
- Leczenie– istotne jest przede wszystkim leczenie chorób towarzyszących takich jak otyłośc, cukrzyca, zaburzenia lipidowe.
Możliwości zastosowania nowych leków przeciwcukrzycowych- głównie SGLT-2, GLP-1 oraz tradycyjnej metforminy.
Dodatkowo wspomagamy leczenie –witaminami antyoksydacyjnymi (gł witamina E), preparatami regenerującymi wątrobę również pochodzenia naturalnego (ostropest plamisty).
Istotne jest również zastosowanie właściwych prebiotyków.
- Zmiana stylu życia- patrz tabela
- Monitorowanie stanu pacjenta
Regularne wizyty w trakcie których należy oceniać redukcję masy ciała, stosowaną dietę, analizować parametrów wyrównania cukrzycy, zaburzeń lipidowych oraz oczywiście wyników badań enzymów wątrobowych. W trakcie wizyt kontrolnych również warto oceniać ryzyko włóknienia przy użyciu kalkulatora FIB-4.
INTERPRETACJA WYNIKÓW FIB-4
Pomyśl o swojej wątrobie
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby
Zalecenia dietetyczne w NAFLD
Cecha | Wartość | Źródła pokarmowe |
Oczekiwane obniżenie masy ciała | 7-10% w przeciągu 6 miesięcy | – |
Oczekiwane tempo obniżania masy ciała | 1-1,5 kg / tydzień | – |
Kaloryczność diety | Kobieta: 1200-1500 kcal
Mężczyzna: 1500-1800 kcal |
– |
Udział węglowodanów w diecie
· W tym węglowodanów prostych |
40-50 % energii
<10 % energii |
węglowodany proste: słodycze, wyroby cukiernicze, miód, owoce, soki owocowe, przetwory owocowe (dżemy, konfitury, syropy), serki i jogurty smakowe |
Udział tłuszczy w diecie
· W tym nasycone kwasy tłuszczowe |
30% energii
<7 % energii |
nasycone kwasy tłuszczowe: masło, olej palmowy, śmietana, serki kremowe (typu Philadelphia), smalec, słonina, margaryny twarde, boczek, czekolada i czekoladki, sery podpuszczkowe |
Udział białka w diecie | 15-20% energii | białka: mięso drobiowe, wołowe, cielęce, ser twarogowy, jaja, ryby (tuńczyk, pstrąg, makrela, łosoś, anchois) fasola, soja |
Udział kwasów tłuszczowych trans w diecie | <1g | kwasy tłuszczowe trans: tłuszcze piekarskie, cukiernicze i tłuszcze używane do wielokrotnie smażenia, produkty cukiernicze, ciasteczka, batoniki i produkty typu fast food, margaryny twarde |
Związki na które należy zwrócić szczególną uwagę w diecie | Witamina C i E
Antyoksydanty Probiotyki i prebiotyki |
witamina C: papryka, kapusta kwaszona, truskawki, czarne porzeczki, pietruszka, grejpfruty, mandarynki, maliny, szpinak |
witamina E: oleje, nasiona słonecznika, migdały, pestki dyni, orzechy laskowe, arachidowe, margaryny miękkie | ||
antyoksydanty: owoce cytrusowe, jagodowe, winogrona, warzywa kapustne, ziarna, pestki, orzechy, mało przetworzone produkty zbożowe, przyprawy i rośliny przyprawowe | ||
probiotyki i prebiotyki: mleczne napoje fermentowane (jogurty, kefiry, maślanki), czosnek, cykoria, karczochy, szparagi, cebula |