Co to jest hipoglikemia reaktywna?

Pytania do lekarza diabetologa:

Dzień dobry, mam do pani pytanie dotyczące wyników badań,

lekarz diabetolog warszawa wyniki badan analiza mokotow centrum diagnozaJakiś czas temu zrobiłam sobie test obciążenia glukozą 75g. po moich wynikach, glukoza na czczo 76mg/dl glukoza po godzinie 88 mg/dl i dwóch godzinach 64 mg/dl, lekarz poradził mi zrobić dodatkowe badania. Insulinę mam na poziomie 3.94. ( nie znam niestety tego skrótu) / ml.

Dodam, że pozostałe podstawowe badania mam w normie TSH FT3 i FT4 również.

Moje pytanie brzmi, czy z takimi wynikami powinnam iść od razu do diabetologa, czy może lepiej będzie na początku skontaktować się z endokrynologiem?

Z góry dziękuję za odpowiedź. AS

Lekarz diabetolog odpowiada:

Pani wyniki badań upoważniają mnie do myślenia, iż Pani problemem może być hipoglikemia reaktywna, tj. nadmierna reakcja organizmu na glukozę wypitą w trakcie badania – objawiająca się spadkiem stężenia glukozy we krwi.

W życiu codziennym produkty spożywcze czy potrawy o tak zwanym wysokim indeksie glikemicznym będą powodowały podobną reakcję, czyli początkowo wzrost stężenie glukozy we krwi, a następnie spadek.

Gdybyśmy chcieli zrozumieć podłoże tej reakcji, musimy zwrócić uwagę na insulinę własną wydzielaną jak odpowiedź na spożyty posiłek. To właśnie insulina wydzielana przez trzustkę powoduje ten spadek glikemii, czyli tzw. hipoglikemię.

Jednym słowem: spożyte cukry proste (wysoki indeks glikemiczny) powodują duży wyrzut insuliny → wysokie stężenie insuliny obniża glikemię nadmiernie.

Nadmierne obniżenie glikemii, czyli hipoglikemia powoduje szereg objawów, które są dość dokuczliwe. Objawy te to; wzmożony apetyt na słodycze (poniekąd reakcja obronna na spadek glikemii), napadowa senność, osłabienie, potliwość. Często również przyrost masy ciała.

Leczenie polega na stosowaniu diety z niskim indeksem glikemicznym. Dieta jest dietą zdrowego człowieka, polega na znacznym ograniczeniu cukrów prostych, wybieraniu pokarmów o indeksie glikemicznym poniżej 50. Ważnym elementem diety jest również przestrzeganie pór posiłków oraz zastosowanie przerw pomiędzy posiłkami nieprzekraczających 2,5-3 godzin.

Zastosowanie diety pozwala nie tylko poprawić wyrównanie glikemii, zapobieganie nagłym spadkom cukru, ale również redukcje masy ciała i obniżenie stężenia insuliny.

Ważnym elementem, na który pacjenci zwracając szczególną uwagę, jest fakt, iż STABILIZACJA GLIKEMII POWODUJE POPRAWĘ SAMOPOCZUCIA, USTĄPIENIE SENNOŚCI, I INNYM PRZYKRYCH OBJAWÓW HIPOGLIKEMII.

W związku z tym, iż hipoglikemia ta jest konsekwencją nadmiernej reakcji trzustki na cukry spożyte – nazywana jest hipoglikemią reaktywną.

W razie potrzeby zapraszam do gabinetu

prywatny gabinet lekarski cukrzyca diabetolog warszawa

 

diabetolog lekarz cukrzyca warszawa mokotow najlepszy partykuły

Leczenie cukrzycy Warszawa:

  • hipoglikemia reaktywna
  • hipoglikemia reaktywna leczenie
  • hipoglikemia reaktywna objawy
  • hiperglikemia reaktywna
  • dobry lekarzdiabetolog
  • hipoglikemi reaktywna
  • hipoglikemia napadowa
  • hipoglikemia poposiłkowa
  • hipoglikemia reaktywna przyczyny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *