Cukrzyca i dieta: apetyt na słodycze

Pytania do lekarza diabetologa:

prywatnie-lekarz-diabetolog-dobry-warszawa-gabinet-przychodnia-mokotow-srodmiescie-centrumCzym zastąpić słodycze w diecie osoby chorej na cukrzycę?

Lekarz diabetolog odpowiada:

Z owoców najkorzystniejsze są tzw. owoce jagodowe, czy drobnopestkowe. Zalecamy: jagody (100g) , truskawki ( 7 sztuk), kiwi, maliny, porzeczki czarne, aronia, jabłko, grejpfrut.

Latem spożywać można napoje na bazie owoców i maślanki (np. napój cytrusowy : 200 ml maślanki, 2 mandarynki, ćwierć cytryny), granity (np. pomarańcz miksowana z sokiem grejpfrutowym, kostkami lodu, miętą).

Pomysłem na deser mogą być też galaretki (jagody czarne np. mrożone, jogurt jagodowy, łyżka żelatyny), desery jogurtowe (np. 300g jogurty naturalny, płatki owsiane, plasterek kiwi, kilka płatków migdałów), koktajl truskawkowy z otrębami.

Ciasta nie są specjalnie zalecane, ale jeśli okazyjnie pacjent ma ochotę lub uroczystość- preferowane są ciasta wypiekane z maki razowej (np.. szarlotka) lub ciasto marchewkowe. Dobrym pomysłem są też ciasta wypiekane z użyciem słodzików. Takie ciasta, torty dostępne są już na polskim rynku!!! Warto przed uroczystością pomyśleć o takim wypieku.

Desery można przygotowywać zużyciem słodzików w domu np. acesulfam, stewia (bezpieczne nawet przy gotowaniu). Aspartam- tylko do deserów nie wymagających podgrzewania.

prywatny gabinet lekarski cukrzyca diabetolog warszawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *